Waarom bedrijven moeten overwegen over te schakelen naar zonne-energie

Waarom bedrijven moeten overwegen over te schakelen naar zonne-energie

In de huidige tijd is het voor bedrijven cruciaal om deels over te schakelen op zonne-energie. Naast de duidelijke milieuvoordelen biedt zonne-energie aanzienlijke kostenbesparingen op lange termijn en verhoogt het de bedrijfscontinuïteit door onafhankelijkheid van fluctuerende energiekosten.

Financiële Voordelen van Zonne-energie

Naast de operationele kostenbesparingen biedt zonne-energie ook fiscale voordelen zoals de Federale Investeringsbelastingkorting (ITC) en versnelde afschrijving onder het Modified Accelerated Cost Recovery System (MACRS). Deze incentives kunnen de initiële investeringskosten aanzienlijk verlagen, waardoor zonne-energie een financieel aantrekkelijke optie wordt.

Stabiliteitsproblemen bij Industriële Daken

Een veelvoorkomend probleem is dat veel industriële daken niet sterk genoeg zijn om conventionele zonnepanelen te dragen. Traditionele zonnepanelen zijn vaak te zwaar voor deze daken, waardoor structurele schade kan ontstaan of extra investeringen in dakversterking nodig zijn. Gelukkig is er nu wel een degelijke oplossing op de markt: lichtgewicht zonnepanelen. Deze innovatieve panelen zijn aanzienlijk lichter dan traditionele zonnepanelen, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik op minder stabiele daken zonder de noodzaak voor kostbare structurele aanpassingen.

In deze markt zijn verschillende innovatieve spelers actief, maar niet alle producten kunnen zomaar met elkaar vergeleken worden. Goedkopere producten, bijvoorbeeld uit China, kunnen na enkele jaren defecten vertonen. Vooral in België, waar daken veel te verduren krijgen door neerslag, vocht en hagel, is het belangrijk dat de panelen hiertegen bestand zijn. Daarom is een grondig vooronderzoek naar het juiste type lichtgewicht paneel essentieel​

Batterijsystemen voor Optimaal Gebruik van Zonne-energie

Door een batterijsysteem aan zonnepanelen te koppelen, kunnen bedrijven de opgewekte energie opslaan en gebruiken wanneer dat nodig is. Dit maximaliseert het rendement van de zonnepanelen en zorgt voor een betrouwbare energievoorziening, zelfs tijdens piekverbruik of bij stroomuitval.

Diverse leveranciers bieden nu industriële batterijoplossingen aan die compatibel zijn met zonne-energie systemen. Bedrijven zoals Generac, LG, en andere grote spelers ontwikkelen geavanceerde Battery Energy Storage Systems (BESS) die variëren van 200 kWh tot 1.000 kWh capaciteit. Deze systemen kunnen pieklasten verminderen en energiekosten optimaliseren door gebruik te maken van tijdstarieven van nutsbedrijven, en bieden tevens veerkracht tijdens stroomuitval​.

Verplichting voor Grootverbruikers vanaf 2025

Vanaf 30 juni 2025 zijn bedrijven die jaarlijks meer dan 1000 megawattuur (MWh) verbruiken, verplicht om een deel van hun elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. Deze maatregel, opgelegd door de Vlaamse overheid, zorgt ervoor dat grootverbruikers hun ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan de energietransitie. Bedrijven moeten tegen die tijd tenminste 12,5 Wp per vierkante meter dakoppervlakte aan zonnepanelen installeren, met verdere verhogingen van deze eisen in de jaren daarna.

Meer informatie over de verplichting voor grootverbruikers is te vinden op de Fevia website.

Voordelen van Zonne-energie voor Bedrijven

  1. Kostenbesparingen: Door eigen elektriciteit te genereren, kunnen bedrijven hun energiekosten aanzienlijk verlagen.
  2. Energieonafhankelijkheid: Verminderde afhankelijkheid van het energienet verhoogt de bedrijfscontinuïteit en stabiliteit.
  3. Duurzaamheid: Door gebruik te maken van schone energiebronnen, kunnen bedrijven hun CO2-voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een beter milieu.
  4. Verhoogde Eigendomswaarde: Gebouwen met zonne-energie-installaties zijn doorgaans meer waard, wat een extra financieel voordeel oplevert bij verkoop.
  5. Verbeterde Merkimago: Bedrijven die investeren in duurzaamheid, kunnen rekenen op een positiever imago en grotere klantentrouw.

Ecobeam: De Oplossing voor Flexibele, Lichtgewicht Zonnepanelen

Ecobeam biedt een innovatieve oplossing met flexibele, lichtgewicht zonnepanelen die geschikt zijn voor minder stabiele daken. Deze panelen zijn veel lichter dan conventionele alternatieven en kunnen eenvoudig geïnstalleerd worden zonder de noodzaak voor dure aanpassingen aan de dakstructuur. Hierdoor kunnen bedrijven alsnog profiteren van zonne-energie, zelfs als hun daken niet geschikt zijn voor traditionele panelen.

Voordelen van Ecobeam Panelen

  1. Lichtgewicht: Vermindert de belasting op het dak.
  2. Flexibel: Makkelijk aan te passen aan verschillende daktypen.
  3. Kostenbesparend: Geen noodzaak voor dakversterkingen.

Conclusie

Voor bedrijven die willen investeren in duurzame energie maar geconfronteerd worden met de beperkingen van hun dakstructuur, biedt Ecobeam een uitstekende oplossing. Het gebruik van flexibele, lichtgewicht zonnepanelen maakt het mogelijk om de voordelen van zonne-energie te benutten zonder structurele risico’s of hoge kosten voor dakaanpassingen. Het koppelen van een batterijsysteem kan bovendien de efficiëntie en betrouwbaarheid van de energievoorziening verbeteren. Gezien de aankomende verplichtingen is het essentieel dat grootverbruikers nu actie ondernemen om aan de regelgeving te voldoen en te profiteren van de vele voordelen van zonne-energie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Related Blogs